Скачати прес-реліз

Нині на ринку м’яса птиці склалася парадоксальна ситуація: при зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на м’ясо птиці зростають, зазначила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Наталія Копитець.

За її словами, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 року становила 48,00‑74,50 грн/кг. За рік – з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року – середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29 % та становила 58,81 грн/кг.

При цьому, за останніми даними Державної служби статистики України, зауважила експерт, у липні 2021 року найбільших змін зазнали споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) та філе куряче. Споживчі ціни на тушку курячу збільшилися проти липня 2020 року більш ніж на третину (+34,59 %) і склали 69,34 грн/кг, а філе куряче подорожчало на 29,30 % – до 109,70 грн/кг.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, таке стрімке зростання споживчих цін на м’ясо птиці спричинене кількома чинниками.

По-перше, за період з січня по липень 2020 року споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17,00 %, а на філе – на 22,30 %, нагадала Наталія Копитець. Це було обумовлено карантинними заходами, пов’язаними з Covid‑19, які передбачали закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був призупинений, а з іншого – внутрішнє споживання було обмежене низькою платоспроможністю населення.

Тому зростання цін у січні-липні 2021 року обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Адже у липні того року споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) становили відповідно 61,78 грн/кг, а за 1 кг курячого філе слід було заплатити 109,19 грн/кг, зауважила вчена.

Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5 % поголів’я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів.

Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7 % підсумувала Наталія Копитець.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/