Скачати прес-реліз

Характерною рисою 2021 року на ринку кондиційного насіння озимої пшениці в Україні були підвищення попиту за рахунок збільшення його споживання холдинговими компаніями та великими й середніми товаровиробниками; продовження щорічної експансії іноземної селекції, яка витісняє вітчизняну, а також низький рівень продажу кондиційного насіння у порівняння з країнами ЄС та іншими світовими лідерами, зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, у світовому землеробстві спостерігається стабільне збільшення валових зборів зерна. Основною культурою, що є лідером за площами посіву та валових зборів у світовому виробництві, є пшениця. В Україні пшениця, насамперед, є основною продовольчою культурою, обсяги експорту якої невпинно зростають.

У 2021 році було вироблено та сертифіковано 120,9 тис. т насіння озимої м’якої та твердої пшениці, що на 14,5 % менше показника 2020 року у 141,4 тис. т. З них насіння іноземної селекції ввезено 1,5 тис. т, а також вироблено на території держави 43,5 тис. т. Вітчизняне насінництво склало 75,9 тис. т, тобто 63 % від загальних обсягів виробництва. При цьому частка насіння вітчизняної селекції порівняно з 2020 роком зменшилася на 3,2 %.

Для забезпечення посівних площ, що зайняті під виробничими посівами, потрібно 1,5-1,6 млн т насіння озимої пшениці, зазначив експерт. Якщо прийняти, що лише дві третини із виробленого кондиційного насіння буде реалізовано (середній показник продажу насіння насіннєвими установами НААН), то це становитиме близько 80,6 тис. т, що складе лише 5,2 % від загальної потреби. При цьому середньоєвропейський показник складає 50 %.

Насіння озимої м’якої та твердої пшениці вітчизняної селекції представлено 269 сортами, що висівалися на полях сільськогосподарських товаровиробників. Іноземні сорти, становили 103 одиниць, у тому числі вирощені в межах України – 47 гібридів.

На ринку продажу насіння озимої м’якої та твердої пшениці у 2021 році працювали 235 вітчизняних та іноземних компаній, у тому числі 65 компаній займаються продажем насіння лише іноземної селекції.

Найбільше кондиційного насіння вітчизняної селекції виробляють у Харківській (17,4 тис. т), Дніпропетровській (11,6 тис. т), Одеській (10,7 тис. т), Полтавській (9,4 тис. т) та Київській (5,4 тис. т) областях.

Найбільше кондиційного насіння іноземної селекції виробляють у Тернопільській (16,2 тис. т), Хмельницькій (9,9 тис. т), Київській (3,9 тис. т) та Запорізькій (3,3 тис. т) областях. На Київщині найбільше сертифікованого іноземного насіння із за кордону – 1,1 тис. т, тобто 73 % від загального обсягу ввезеного насіння іноземної селекції.

З українських гібридів найкраще сертифікували для реалізації такі сорти:

  • Богдана (7707 т), виробник – Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України;
  • Подолянка (4697 т), виробник – Інститут фізіології рослин і генетики НАН України;
  • Мудрість Одеська (4011 т), виробник – Селекційно-генетичний інститут-Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України;
  • Катруся Одеська (2338 т), виробник – Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України;
  • Астарта (2064 т), виробник – Інститут фізіології рослин і генетики НАН України;
  • Софія Київська (1867 т) – Інститут фізіології рослин і генетики НАН України;
  • Ліга Одеська (1658 т), виробник – Селекційно-генетичний інститут-Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення;
  • Краєвид (1658 т), виробник – Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук»;
  • Оранта Одеська (1657 т), виробник – Селекційно-генетичний інститут-Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення;
  • Шестопалівка (1638 т), виробник – Приватне сільськогосподарське селекційно-дослідне підприємство «БОР»;
  • Зиск (1401 т), виробник – Селекційно-генетичний інститут-Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України;
  • Новосмуглянка (1231 т), виробник – Інститут фізіології рослин і генетики НАН України.

Найбільш поширеними сортами іноземної селекції під посів 2022 року були:

  • РЖТ Реформ (4637 т), виробник – РАЖТ 2н;
  • Скаген (1949 т), виробник – Заатен-Уніон ГмбХ;
  • Юлія (1899 т), виробник – Селген, а.с.;
  • Тобак (1884 т), виробник – Заатен-Уніон ГмБХ;
  • Кубус (1604 т), виробник – КВС Лохов ГмбХ;
  • Патрас (1546 т), виробник – Дойче Заатфеределунг АГ;
  • Артіст (1533 т), виробник – Дойче Заатфеределунг АГ;
  • Етана (1238 т), виробник – Дойче Заатфеределунг АГ;
  • КВС Джерсі (1083 т), виробник – КВС Лохов ГмбХ.

Останніми роками найбільш продуктивні високоврожайні сорти озимої пшениці пропонують Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України (м. Київ) та Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Національної академії аграрних наук України (м. Одеса). Їхні сорти – Богдана, Подолянка, Новосмуглянка, Астарта, Мудрість Одеська, Катруся Одеська, Оранта Одеська – вже давно перевищили показник у 10 т з гектара.

Крім цього, загальновідомі високоврожайні сорти озимої пшениці іноземних виробників, які впевнено займають нішу у вітчизняному сільськогосподарському виробництві. Це, зокрема, компанії РАЖТ 2н (Франція), Нікерсон Інтернешнл Рісьорч СНС (Франція), Заатен Уніон Румунія Срл. (Румунія), Сейєт Плантефоредлінг І/С (Данія), Нордік Сід А/С (Данія), Дойче Заатфеределунг АГ (Німеччина) та Заатцухт Донау Гес.м.б.Х. &КоКГ (Австрія).

Найбільшим реалізатором насіння озимої м’якої та твердої пшениці є Приватне агропромислове підприємство «Агропродсервіс», яке сертифікувало на продаж в Україні 5,2 тис. т. Їх частка  у загально сертифікованому насінні склала 4,2 %.

На другому місці – ТОВ «Агрофірма ім. Довженка», там виробили та сертифікували 4,7 тис. т насіння пшениці.

На третьому місці ТОВ «Агроцентр "Раївський», де виробили та сертифікували 4,5 тис. т насіння.

До топ-10 реалізаторів цього виду агропродукції також увійшли ПП «Західний Буг» (3,3 тис. т), СТОВ «Колос» (2,7 тис. т), ТОВ «Волочиськ-Агро» (2,4 тис. т), ПСП «Україна» (2,3 тис. т), СТОВ Агрофірма «Ольгопіль» (2,1 тис. т), ТОВ «Житниця Слобожанщини» (2,05 тис. т) та ТОВ «Агрокрай» (1,8 тис. т сертифікованого насіння).

Отже, ринок насіння озимої пшениці досить широко представлений як вітчизняними, так й іноземними сортами, що дає змогу сільськогосподарським товаровиробникам вчасно проводити сортооновлення та сортозаміну. При цьому більш адаптивними до умов вирощування в Україні є національні сорти вітчизняного насіння, які повною мірою можуть відповідати природно-кліматичним умовах їх вирощування,  підсумував Олександр Захарчук.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/