Скачати прес-реліз

За результатами 2022 року оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії становив 8,6 млрд дол. США – на 43 % менше максимального показника 2021 року у 15,2 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За його словами, в цілому торік вітчизняний аграрний експорт (‑6327 млн дол. США) знизився в абсолютних цифрах набагато помітніше, ніж імпорт (‑296 млн дол. США), тому позитивне для України сальдо торгівлі з країнами Азії скоротилось фактично вдвічі – до 6109 млн дол. США.

Головними покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні 2022 року стали Туреччина, Китай, Індія, Саудівська Аравія, Ізраїль та Ірак. Сумарно на ці країни припало 78 % вартості вітчизняних продажів в цю частину світу. Експорт до всіх цих держав, за винятком Туреччини, зменшився.

Основними постачальниками сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії до України минулого року були Туреччина, Китай, Індонезія та Індія, спільна частка яких склала 4/5 у вартості наших закупівель у цьому регіоні.

При цьому Азія продовжує концентруватись на придбанні традиційних в експорті товарних груп української продукції – зерна (3074 млн дол. США), олій та жирів (2421 млн дол. США), олійних культур (616 млн дол. США), залишків харчової промисловості (455 млн дол. США), м’ясних продуктів (385 млн дол. США).

В той же час акцент в імпорті з азійських держав Україна робить на продуктах, що не виробляються або недостатньо виробляються в країні: різні фрукти – переважно цитрусові та виноград, а також пальмова олія, овочі, насіння соняшнику, кава, чай і прянощі.

Незважаючи на різке зменшення обсягів торгівлі продовольством між сторонами, викликане блокуванням морських портів та військовими діями, типова структура експорту та імпорту для України все одно зберігається, а країни Азії, за умов використання всіх логістичних можливостей, залишаться серед найбільш пріоритетних регіональних ринків збуту вітчизняної сільськогосподарської продукції і в поточному році, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/