Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Анексія Криму суттєво не вплине на обсяги виробництва олійних культур в Україні, оскільки на тимчасово окупованій території зазвичай вирощується близько 1% соняшника, 1,2% сої та 0,7% ріпака, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ «ІАЕ»), академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, у 2014 році площі, відведені під вирощування олійних культур, залишаться приблизно на рівні попереднього року.

Разом із тим, очікується, що площі соняшника зменшаться з 5 089 до 4 950 тис. га, зазначив економіст.

За таких умов, свідчать розрахунки науковців ННЦ «ІАЕ», валовий збір насіння соняшника цього року зменшиться з 11,1 млн т у 2013 році до 10,4 млн т (94,1%).

За оптимістичним варіантом – при урожайності 22,1 ц/га – валовий збір насіння соняшника становитиме 10,9 млн т, тобто залишиться майже (98,9%) на рівні 2013 року, зазначив академік. За песимістичним сценарієм буде зібрано не більше 9,9 млн т цієї олійної культури (89,3% до 2013 року).

Разом із тим, за словами експерта, площі під сою збільшаться з 1 350,7 у 2013 році до 1 476,9 тис. га. Очікується, що її виробництво збільшиться на 9,7% – до 3 млн т.

Збільшення виробництва ріпака не очікується. Згідно з прогнозом, його буде зібрано 2,3 млн. т – на 2,6% менше рівня 2013 року, підсумував Юрій Лупенко.
Довідково

Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Месель-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.

Апробація методики у 2011–2013 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська,

Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень

Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Тел.: +38 044 527 86 73

Веб-сайт: http://iae.org.ua/