23 20_meto_reko_z_fiks


Методичні рекомендації розроблені на виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» від 20.03.2022 р. № 326 в частині оцінки: завданих збитків власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення (п. 6 Постанови № 326); економічних втрат підприємств, а саме упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності – упущена вигода державних підприємств та підприємств недержавної форми власності (п. 14 Постанови № 326). Рекомендації містять: загальні положення, об’єкти господарювання, які зазнали непрямих збитків, види (приклади) непрямих збитків, організацію роботи по виявленню та фіксації непрямих збитків, розрахунок розміру непрямих збитків, порядок узагальнення, обліку та оприлюднення інформації.

Методичні рекомендації підготовлено до друку та видано за грантової підтримки Національного фонду досліджень України в рамках проєкту «Розробити методичні підходи до визначення втрат, оцінювання впливу військової агресії та компенсаційної політики на розвиток аграрного підприємництва» № 2022.01/0145 конкурсу «Наука для відбудови України в воєнний та повоєнний періоди».

Зміст, висвітлений в цій брошурі може не співпадати з поглядами Національного фонду досліджень України і є виключною відповідальністю Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».