Архів новин
У квітні 2023 року зафіксоване найнижче з початку війни зростання споживчих цін – Юрій Лупенко
У квітні 2023 року зростання цін на споживчому ринку склало 0,2 % проти попереднього місяця. Це найнижчий показник з лютого 2022 р, коли розпочалася повномасштабна військова агресія рф проти України. Ціни на продукти харчування зросли на 0,3 %, що також є найнижчим показником за період війни. Найнижчим є зростання споживчих цін і у річному вимірі: проти квітня 2022 року вони зросли на 17,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у квітні 2023 року.
За його словами, сповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку тривало з листопада 2022 року по березень 2023 року, коли вони зросли на 1,5 % проти попереднього місяця. Однак у квітні ці темпи впали майже до мінімуму – до 0,2 %. У квітні проти березня 2023 року ціни на продукти харчування зросли в середньому на 0,3 %. При цьому найбільше зросли ціни на м’ясо й м’ясопродукти (+3,3 %), а також на рибу та продукти з риби (+0,5 %).
Динаміка зростання споживчих цін на продукти харчування поступово стабілізується – Юрій Лупенко
За рік війни продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %. При цьому споживчі вже у березні 2022 року – після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України – ціни на продукти харчування зросли на 6,4 % проти лютого і до червня продовжували зростати випереджаючими, у порівнянні з 2021 роком, темпами. У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання – на 4,2 %, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7 % на місяць, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у березні 2023 року.
У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %. Найбільше – на 17,3 % – збільшилися ціни на овочі, на другому місці – яйця (+1,8 %), далі сир і м’який сир (+1 %). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися, поінформував науковець.
Якими будуть ціни на овочі – коментар Інни Сало 24 каналу
Дешевих овочів не буде до літа
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, розширення вітчизняної пропозиції на овочевому ринку відбудеться в сезон урожаю овочів відкритого ґрунту. Оскільки Херсонська область все ще в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю розпочнеться із запізненням.
А от що стосується фруктів, то на ринку плодів обсяги продаж помітно збільшаться у другій декаді червня внаслідок розширення вітчизняного урожаю ягід суниці та кісточкових плодів.
Яйця подешевшають – коментар Світлани Пашко 24 каналу
Світлана Пашко резюмує, що період максимального попиту на курячі яйця вже пройшов. Тож традиційно після Великодня починається поступове зниження цін на яйця через зменшення попиту і збільшення їх пропозиції.
Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні, пояснює науковиця.
Чого чекати від цін у травні – коментар Наталії Копитець 24 каналу
Ціна м'яса
Як і прогнозували науковці Інституту аграрної економіки, в останній декаді квітня 2023 року порівняно з відповідним періодом лютого 2023 року відбулося здорожчання основних видів м’яса – яловичини, свинини та курятини.
- Якщо ціни на яловичину – гуляш та ребра, а також на курятину – стегна, гомілки та філе – зросли на 2,5–6,7%, то свинина стала дорожчою на 11,4–23,2%.
- Це зумовлено підвищеним попитом напередодні та в період Великодніх свят.
- Найбільше здорожчання свинини, пояснюється тим, що страви зі свинини є традиційними на Великодньому столі.
Імпорт продовольства в Україну 2023 року зберігає звичну товарну структуру – Богдан Духницький
За даними Державної митної служби, у січні-березні 2023 року Україна імпортувала агропродовольчої продукції на суму 1790 млн дол. США. Це на 22 % більше, ніж у І кварталі 2022 року, коли було ввезено сільськогосподарських і харчових продуктів вартістю 1469 млн дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, країни Європейського Союзу продовжують залишатись найбільшими постачальниками продовольства в Україну. Здійснивши в нинішньому році продажі на 907 млн дол. США, вони зайняли в структурі вітчизняного імпорту 50,7 %. Закупівлі з інших основних регіонів є значно меншими, зокрема, з Азії – 398 млн дол. США (22,2 %), Африки – 79 млн дол. США (4,4 %).
У 2023 році прогнозується зростання виробництва м’яса птиці – Юрій Лупенко
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво м’яса птиці зросте проти попереднього року на 1,1 % – до 1,7 млн т, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».
Таке зростання очікується на фоні суттєвого зменшення цього виду продукції – майже на 8 % – у 2022 році переважно внаслідок воєнних дій в Україні, зазначив науковець.
Аграрії запевняють: буде хліб і до хліба – коментар Олександра Нечипоренка "Урядовому кур'єру"
«Насамперед є проблеми з досвідченими механізаторськими кадрами, адже частина з них нині перебуває в лавах захисників Вітчизни. У деокупованих регіонах не вистачає технічних засобів, які знищили чи вивезли окупанти. У всій країні відчутний дефіцит добрив та насіння окремих культур. На тлі мінімального фінансового забезпечення кампанії відбувається зростання цін на всі матеріально-технічні ресурси. Проте посівна вже триває на всіх територіях, де це можливо», — зазначає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» — виконавчого директора Північного міжрегіонального наукового центру НААН, доктор економічних наук Олександр Нечипоренко.
Виробництво валової продукції рослинництва у 2023 році зменшиться на 2,1 % – Юрій Лупенко
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки виробництво валової продукції рослинництва у 2023 році зменшиться проти показників 2022 року на 2,1 %, переважно за рахунок скорочення обсягів озимої пшениці та кукурудзи, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».
За його словами, посівні площі зернових і зернобобових культур зменшаться проти минулого року майже на 9 %. Найбільше – під житом та рисом (-20 %); в абсолютних величинах, по пшениці – на 690 тис. га, а по кукурудзі – на 285 тис. га. Причому по останніх – під впливом несприятливої кон’юнктури на ринку, яка склалася внаслідок війни в Україні.
Інститут аграрної економіки прогнозує зменшення виробництва сільськогосподарської продукції в 2023 році на 2,1 %
За розрахунками науковців в 2023 р. обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть зменшитися проти 2022 р. на 2,1 %. Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».
За його словами таке скорочення виробництва агропродукції пов’язане із продовженням війни в Україні та спричиненими нею проблемами розвитку економіки в цілому.
Сторінка 15 з 156
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>