Архів новин

unian saloЗа словами завідувача відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру Інституту аграрної економіки Інни Сало, через перебої з енергопостачанням порушується процес інкубації яєць, а отже і отримання добових курчат-бройлерів, яких мали б виростити на м’ясо.

"Через порушення технології утримання гине молодняк худоби та птиці. Крім того, виникають складнощі з виробництвом кормів, переробкою та зберіганням кінцевої продукції у роздрібній мережі", - зазначила експерт.

Детальніше

   

premiia stoliarchukПремію Президента України для молодих вчених 2022 року за роботу «Інвестиційна та інноваційна складові розвитку агропромислового виробництва» присуджено:

Сергєєвій Наталі Валеріївні – кандидатові економічних наук, завідувачеві відділу Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України

Столярчук Надії Миколаївні – кандидатові економічних наук, старшому науковому співробітникові Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Відповідний указ № 809/2022 від 30 листопада 2022 року підписав Президент України Володимир Зеленський.

   

rfiУкраїна — один із ключових постачальників продовольства для багатьох країн, каже професор Інституту аграрної економіки Микола Пугачов: «П'яте місце по різних продуктах, наприклад, по зерну пшениці, кукурудзи та ячменю, а по соняшниковій олії — узагалі перше місце»

За ініціативою «Grain from Ukraine», Україна спрямує частину експортованої пшениці країнам, які, згідно з визначенням Global Hunger Index, потерпають від голоду найбільше.

Лише за один день під час першого Міжнародного установчого саміту продовольчої безпеки вдалося зібрати 150 мільйонів доларів. Українську ініціативу підтримали 22 країни.

Детальніше

   

pashko expres“Влітку десяток яєць коштував від 28 до 30 грн, а вже з перших днів вересня роздрібна ціна на яйця в супермаркетах почала стрімко зростати і становила 41,56 — 42,35 гривні за десяток, у жовтні — 53 — 76 гривень”, — каже Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Варто додати, що стабілізація цін кормів важлива для кінцевої вартості продукції. За словами Світлани Пашко, підписання “зернової угоди” і відкриття морських портів призвело до поступового підвищення ціни на кукурудзу (на 40%), яка є складовою комбікорму, а це — 65 — 70% собівартості яйця.

Детальніше

   

24 pashko_saloЧи подешевшали якісь продукти у жовтні

За місяць ціни на продукти, згідно з даними Держстату, не знизились. Найменше в відсотковому значенні подорожчав хліб та хлібопродукти та соняшникова олія – на 0,5%. Експертка "Інституту аграрної економіки", у коментарі 24 каналу, розповіла, що упродовж жовтня 2022 року:

  • хліб та хлібопродукти подорожчали у середньому всього на 0,2–0,6%, наприклад: батон "Київський нарізний" – з 25,40 гривень до 25,50 гривень за 500 грамів;
  • ·соняшникова олія зросла в ціні в середньому на 0,4% – до 75 гривень за літр.

    Детальніше

   

Робота одесита Ігоря Гусєва з серії "3 світова війна, 2022"

Щиро вітаю усіх українських хліборобів з професійним святом! Щедрих Вам ужинків під Мирним небом, при доброму здоров'ї, вдостатку і злагоді!

Хвала рукам, що пахнуть Хлібом!!

 

З глибокою повагою і вдячністю за Вашу невтомну працю
Директор
Національного наукового центру
«Інститут аграрної економіки»                                                          Юрій ЛУПЕНКО

   

obozrevatel saloЯк розповіла завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало, до Нового року прогнозується зростання роздрібних цін на різні види м’яса – на 7-10%. Також виросте вартість молочних продуктів (на 10-15%), зазначила вона. Зокрема, виросте ціна молока пастеризованого жирністю до 2,6% – до 40 грн за 1000 г.

Крім того, на тлі загальних інфляційних процесів може зрости середня ціна на соняшникову олію – до 75 грн/л. Фахівчиня вказала, що відбудеться й незначне зростання вартості овочів борщового набору – до 15-20%.

Детальніше

   

tsiny fokusІнна Сало, завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", перераховує таку низку пов'язаних з війною факторів впливу на ціни:

  • підвищення попиту на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюжків між учасниками ринку;
  • подорожчання пального та енергоносіїв;
  • девальвація гривні;
  • дефіцит або подорожчання кормів та ветеринарних препаратів;
  • втрата поголів'я худоби, птиці та обсягів виробництва.

    Детальніше

   

konf bezdushna16 листопада 2022 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулася ХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Обліково-фінансова наука і практика: пріоритети розвитку та місія у воєнний час».

Захід мав за мету обговорити пріоритети та визначити напрямки розвитку обліково-фінансової науки і практики в Україні у складних умовах воєнного стану.

Вітаючи учасників конференції, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко зазначив, що роль обліково-фінансової професії в діяльності економічних суб’єктів є надзвичайно важливою і в мирні часи. Але її значення зросло в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну і набуде особливої ваги у повоєнні часи, коли  розпочнеться відбудова аграрного сектору економіки. Тому вже зараз необхідно визначити пріоритети подальшого розвитку обліково-фінансової науки і практики.

Детальніше

   

rentabelnistРівень рентабельності усієї діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2021 року склав 36,4 % проти 13,6 % у 2020 року і став найвищим з 2011 року показником. При цьому рівень рентабельності по операційній діяльності склав 40,3 % проти 18,6 % у 2020 році і є другим після показника 2015 року у 41,7 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2021 рік.

За його словами, рентабельність сільгосппідприємств (за КВЕД) більш ніж учетверо перевищила рівень рентабельності усіх підприємств України, хоча і цей показник зріс проти 2020 року більше ніж в 11 разів – з 0,9 % у 2020 році до 10,1 % торік.

Детальніше

   

Сторінка 19 з 156

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>