Архів новин
Україніці витрачають на харчі понад 42 % своїх доходів – Богдан Духницький
Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, коментуючи дані Міністерства сільського господарства США (USDA), яке здійснює регулярний моніторинг витрат на харчування вдома у понад 100 країнах світу.
Статистичні дані дослідження підтверджують положення закону Енгеля, згідно з яким при зростанні доходів зменшується частка витрат на харчування. Одночасно в абсолютному вимірі витрати на їжу збільшуються. Чим більш розвинута і багата країна, тим меншу частку витрат її населення виділяє на продукти харчування, зауважив Богдан Духницький.
Найбільш рентабельним у 2019 році було вирощування проса – Юрій Лупенко
За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності вирощування проса у сільськогосподарських підприємствах за підсумками 2019 року складатиме 47,2 %. Це найвищий показник серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
Внаслідок дефіциту молочної сировини в Україні імпорт усіх видів молочних продуктів у 2019 році збільшився в 1,7 разу – Ольга Козак
Дефіцит молочної сировини в Україні, як і прогнозувалося науковцями Інституту аграрної економіки, призвів до зростання імпорту всіх видів молочних продуктів у 2019 році. Глобальний продовольчий ринок адекватно і оперативно відреагував на виникнення дефіциту молока в Україні і заповнив його вже готовими молочними продуктами з високою доданою вартістю, зауважила провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.
Зменшення цін на агропродукцію призвело до рекордного падіння рентабельності сільгосппідприємств у 2019 році – Юрій Лупенко
За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах може зменшитись з 22,8 % у 2018 році – до у 7,6 % у 2019 році. Це – найменший з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
Прибутки сільськогосподарських підприємств у 2019 році суттєво зменшились – Юрій Лупенко
На тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% – їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43 % (!). Якщо 2018 року вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 рік складуть близько 31 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
Замість скасування «соєвих правок» доцільно забезпечити реалізацію стимулюючих заходів на ринку сої – Леонід Тулуш
Дочасне скасування «соєвих правок», які визначають особливий порядок оподаткування ПДВ операцій із експорту соєвих бобів з України, що запроваджувався з метою стимулювання розвитку переробки сої, негативно позначиться на розвитку агропромислового сектора економіки та може підірвати довіру інвесторів до держави, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи ініціативи щодо ухвалення Верховною Радою відповідного рішення вже поточного пленарного тижня.
Привітання директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка з нагоди Нового року та Різдва Христова
Шановні колеги, партнери, друзі!
Щиро вітаю Вас з прийдешніми Новорічними та Різдвяними святами!
Хай Новий рік увійде у Вашу оселю з добром і радістю, злагодою і достатком, з надією і натхненням для нових здобутків.
Нехай ці величні зимові свята, як і всі дні наступного року, будуть щедрими на любов і доброту, взаєморозуміння і повагу, а Різдвяна Зоря запалить у Вашому серці вогонь віри, надії і впевненості у здійсненні найзаповітніших бажань.
У короткостроковій перспективі підстав для зростання інвестиційної активності у сільському господарстві немає – Микола Кісіль
У короткостроковій перспективі підстав для інвестиційної активності у сільському господарстві немає, вважає провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.
За його словами, обсяги капітальних інвестицій на розвиток аграрної сфери економіки за 9 місяців 2019 року порівняно з січнем-вереснем попереднього року зменшилися на 11,3 % – до 38534,2 млн грн.
Сирна тарілка до новорічного столу-2020 обійдеться українцям у 300 гривень – Ольга Козак
Сирна тарілка або французькою «plateau de fromage», поступово перетворившись на необхідний елемент вишуканого святкового столу, набуває популярності також в Україні. Класична сирна тарілка на новорічний стіл обійдеться в середньому у 300 грн, поінформувала провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.
За її словами, нині українська молокопереробна галузь дозволяє скласти сирну тарілку з елітних сирів вітчизняного виробництва.
Розрахунок здійснювався на компанію із 4-6 дорослих осіб. Обсяг сиру на одну особу складає 100-150 г.
Сімейні ферми повинні стати основою сталого розвитку територій – Юрій Лупенко
Сімейні ферми повинні стати основою сталого розвитку територій в Україні, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні Президії Національної академії наук, яке відбулося 18 грудня 2019 року.
Особлива роль сімейних ферм, які використовують більше 90 % сільськогсоподарських угідь і виробляють понад 80 % продовольства у світі, визнана Організацією Об’єднаних Націй. На знак цього вона проголосила 2019-2028 роки Десятиліттям сімейних фермерських господарств, зазначив він у своїй доповіді «Наукове забезпечення розвитку сімейного фермерства як основа сталості сільських територій».
Сторінка 51 з 156
<< Початок < Попередня 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Наступна > Кінець >>