Ми у ЗМІ
Агроекспорт: живий усім ворогам на зло – коментар Миколи Пугачова "Урядовому кур'єру"
За словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академіка НААН Миколи Пугачова, українську сільськогосподарську продукцію реалізують переважно у країни Європейського Союзу — на суму 7 мільярдів доларів, Азії — 4,4 мільярда доларів, Африки — 1,1 мільярда доларів та СНД — 534 мільйони доларів.
«Цього року ЄС випередив Азію в географічній структурі закупівель вітчизняного продовольства, ставши єдиним регіоном, експорт до якого зростає.
Ціни кусаються дедалі болючіше: що з цінами на харчі в Україні і які прогнози – коментар Інни Сало Главреду
"За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, з початку року найбільше – у 2-2,4 разу – зросли ціни на овочі: цибулю ріпчасту, моркву, а також на імпортовані фрукти – цитрусові, банани. Трохи – до 5% – знизилися на м’ясо – гуляш, ребра з яловичини, курячі гомілки. І лише ціни на олію соняшникову практично не змінилися", - розповіла завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.
В Інституті аграрної економіки констатують, що суттєво зросли ціни на цитрусові та банани, які не вирощуються в Україні і є об’єктивно-необхідним імпортом. Апельсини подорожчали у 2,4 рази – до 77,63 грн/кг, лимони додали в ціні у 2,2 разів і коштують нині 70,27 грн/кг, ціна на банани зросла у 2,1 рази – до 62,05 грн/кг.
Зерновий коридор життя: як Україна повертає статус світової житниці – коментар Богдана Духницького УНІАН
"Що стосується попередніх очікувань, то з української сторони спочатку висловлювалися сподівання на вивезення максимально 3 млн тонн продукції на місяць морським транспортом. Вже у вересні ця цифра була помітно перевищена, тому подальші перспективи сприймаються з обережним оптимізмом. На даний час, при збереженні існуючих темпів експорту за допомогою "зернового коридору" Україна сподівається щомісяця стабільно експортувати до 4 млн тонн аграрної продукції", - сказав агенції УНІАН старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва "Інституту аграрної економіки" Богдан Духницький.
Він підкреслив, що з врахуванням наземних перевезень, до завершення дії зернової угоди в листопаді цього року ми можемо вивезти з портів все зерно минулорічного урожаю.
Хліб на весну. Як іде посівна озимих і наскільки врожайним може бути 2023 рік – коментар Олександра Нечипоренка ФОКУСУ
Як повідомив Олександр Нечипоренко, заступник директора Інституту аграрної економіки з наукової роботи, попри виклики воєнного стану, агровиробники вже повністю засіяли 960 тис. га запланованих площ під озимий ріпак. Для порівняння: 2021 року під урожай 2022 року ріпаком засіяли 1,022 млн га. Тобто площі під ріпак зменшились лише на 6%. Цьому є два пояснення. Перше — технічна культура вирощується із прицілом на експортні контракти (90% українського ріпаку їде за кордон). Друге — більша частина полів ріпаку знаходиться в центральній частині України та на Одещині, тобто на підконтрольній частині України.
Олександр Нечипоренко зазначає, що посушливий кінець літа, воєнні дії та цінова ситуація на ринку зернових спричинили скорочення посівних площ під озимі зернові на 30-40%. На деяких культурах динаміка така:
- пшениця: -39%
- ячмінь: -30%
- жито: -21%.
Дорогий десяток: чому дорожчають яйця і що буде з цінами далі – коментар Світлани Пашко ФОКУСУ
"Якщо у вересні 2022 року роздрібна ціна на курячі яйця становить 41,56-42,35 грн за десяток, то до кінця року вона може досягти 50 грн за десяток", — продовжує Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки". Тобто співрозмовниця Фокусу прогнозує підвищення роздрібних цін на курячі яйця аж до нового року, а із січня 2023-го — їхнє поступове зниження.
Зокрема, Світлана Пашко пояснює, що з кінця квітня до серпня вартість яєць зазвичай знижується. Адже цей період ринок насичується продукцією приватних господарств. А з вересня по грудень кури у домогосподарствах несуться гірше, пропозиція скорочується і птахофабрики знову піднімають оптово-відпускні ціни.
Однак у 2022 році сезонні фактори додатково посилила війна. Адже через окупацію частини територій України зменшення промислового виробництва яєць за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.
Джерело: ФОКУС
Яйця за долар. Що відбувається з цінами на курячі яйця – коментар Світлани Пашко ФОКУСУ
"Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін", — підтверджує тенденцію Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".
Узагальнюючи, Пашко називає такі традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця:
- вартість зерна
- зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят
- сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період
Дефіциту солі та цукру в Україні не буде – коментар Миколи Пугачова Суспільному
Українські аграрії не очікують дефіциту солі та цукру наступного року. Українські цукрові заводи зможуть виробити 1 мільйон 100-150 тисяч тонн цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення.
Про це розповів заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов в ефірі загальнонаціонального марафону на Суспільному.
3/4 українського агроекспорту зосереджено на восьми країнах Європи – коментар Миколи Пугачова AgroTimes
На восьми країнах Європи зосереджено 3/4 українського агроекспорту. Тому українському аграрному бізнесу потрібно шукати нових партнерів, в тому числі, у нових країнах.
Про це під час онлайн-дискусії «Зовнішня торгівля в умовах війни: виклики та можливості», розповів заступник директора «Інституту аграрної економіки» Микола Пугачов.
Він нагадав, що до початку повномасштабного вторгнення рф на Україну, 30% експорту агропродукції припадало на країни Європейського Союзу.
М'ясо дорожчає: коли можливе падіння цін на м'ясо та м'ясні продукти – коментар Світлани Черемісіної ФОКУСУ
"У вересні 2022 року відзначається зростання цін на всі види м'яса, — розповідає Світлана Черемісіна, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення й аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки". — Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину — гуляш і ребра, а також курятину — гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: зростання цін на різні її види досягло 29-45% [до вересня 2021 року]".
У результаті, згідно з даними моніторингу роздрібних цін у продуктових супермаркетах, станом на 1 вересня 2022 року (порівняно з аналогічним періодом минулого року) динаміка цін на м'ясо була такою:
Дорога їжа. Як в Україні дорожчає м'ясо, молоко та інші продукти – коментар Світлани Черемісіної ФОКУСУ
"У вересні 2022 року виділяється ріст цін на всі види м'яса, — розповідає Світлана Черемісіна, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки", — Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину — гуляш та ребра, а також курятину — гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: ріст цін на різні її види досяг 29-45% [до вересня 2021 року]".
У результаті, згідно з даними моніторингу роздрібних цін у продуктових супермаркетах, станом на 1 вересня 2022 року (проти аналогічного періоду минулого року) динаміка цін на м'ясо була такою:
Сторінка 18 з 53
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>