Архів новин
2022 року Євросоюз посилив свої позиції основного постачальника агропродукції до України – Богдан Духницький
За даними Державної митної служби, у 2022 році в Україну було ввезено агропродукції на 6,3 млрд дол. США. Це на 23 % менше, ніж у 2021 році, коли імпорт агропродовольчої продукції склав близько 8,2 млрд дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, країни – члени ЄС утримали торік свої позиції основного постачальника сільськогосподарської продукції до України.
Треба переробити: аграрії планують перейти з експорту на продукти глибокої переробки. Але є нюанс – коментар Миколи Пугачова delo.ua
Орієнтація на експорт готових харчових товарів, а не сільськогосподарської сировини, є важливим стратегічним напрямом державної політики. Особливо це є актуальним в умовах війни, коли через логістичні проблеми вигідніше транспортувати менші обсяги переробленої продукції, яка є дорожчою порівняно із сировиною.
Проте реалізація цих стратегічних цілей є досить складним завданням. На ринку харчових товарів жорстка конкуренція, країни захищають власні ринки і своїх громадян від неякісної продукції. Щоб українські вироби дійшли до полиць іноземних супермаркетів, вітчизняні товаровиробники повинні забезпечити високу якість продукції та її виробництва, пройти відповідні сертифікації, постійно підтримувати марку. Але без реклами на українську продукцію можуть не звернути увагу іноземні споживачі й не купити її.
2022 року Україна суттєво посилила європейський вектор аграрного експорту – Микола Пугачов
2022 року частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 53 % з 41 % у 2021 році, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі і ставши максимальною за часи незалежності нашої держави, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало зниження обороту на суму в понад 6 млрд дол. США відносно 2021 року в результаті скорочення як експорту, так і імпорту.
Витрати українців на продукти харчування продовжують зростати – Богдан Духницький
За період пандемії коронавірусу показники витрат на харчування в Україні помітно збільшились, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький, коментуючи оновлену статистичну інформацію Міністерства сільського господарства США (USDA) стосовно витрат на харчування вдома у різних країнах світу.
За його словами, якщо 2019 року кожен українець витрачав на харчі та безалкогольні напої в середньому 874 дол. США, то у 2020 році цей показник зріс до 964 дол. США, а в 2021 році сягнув 1242 дол. США на 1 особу. Крім того, частка витрат на продовольство в загальних витратах для жителів України також збільшувалась. У 2019 році вона складала 39,7 %, у 2020 році – 41,2 %, а у 2021 році – 41,6 %.
Чи будуть українці з молочкою попри скорочення виробництва в країні – коментар Ольги Козак УНІАН
Повномасштабне вторгнення російських окупантів на українську землю торкнулось як виробників молочної сировини, так і її переробників та споживачів. Адже відбулись порушення ланцюгів постачання між фермами, переробними підприємствами та торговельними мережами. Також було зруйновано чимало виробничої та логістичної інфраструктури.
"Фермери з метою економії кормів переводили корів на дворазову годівлю та оптимізували раціони, що відповідно знижувало надої. На окупованих територіях ферми зазнали повного або часткового руйнування. На багатьох із них не було можливості доїти та годувати тварин, що мало відповідні наслідки, зокрема призвело до важких захворювань тварин. Багато ферм було пограбовано, поголів’я знищено окупантами", – сказала агенції УНІАН головний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції "Інституту аграрної економіки" Ольга Козак.
Скандальні яйця. Чому яйця в Україні ще не коштують 17 гривень за штуку, але все може змінитися – коментар Світлани Пашко ФОКУСУ
Восени 2022 року до різкого подорожчання яєць привели пов'язані з війною проблеми галузі — руйнування птахофабрик, зменшення поголів'я несучок тощо. Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", нагадує, що з початком повномасштабного російського вторгнення на територію України більшість виробників курячих яєць, які перебували в центральних регіонах України, опинилися в зоні бойових дій, потужності в Донецькій, Харківській, Херсонській та Київській областях було втрачено, що вплинуло на зниження пропозиції яєць на ринку та їх подорожчання.
За прогнозними розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, ціни на курячі яйця зберігатимуться до Великодніх свят на рівні 70,60-71,50 грн за десяток, залежно від марки та умов у певній мережі супермаркетів.
Деякі продукти можуть ще більше подорожчати у лютому – коментар Інни Сало та Наталії Копитець 24 каналу
Експерти Інституту аграрної економіки резюмують, що з початку року здорожчали овочі борщового набору:
- капуста білокачанна – до 13,40 гривні за кілограм, зросла на 2,3%,
- буряк – до 12,50 гривень за кілограм, на 4,3%,
- картопля – до 10 гривень за кілограм, на 3,7%.
Високою лишається ціна на цибулю ріпчасту та моркву – 35,50 гривень за кілограм та 25,80 гривні за кілограм, що перевищує ціни на початку 2023 року на 2,6% та 0,8% відповідно, – зазначає Інна Сало.
Надія Столярчук: Набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС відкрило молодим українським вченим доступ до європейської Програми Erasmus+
Розвиток нових компетенцій та активізація академічної мобільності є важливим напрямком розвитку вітчизняної науки. Саме на досягнення цієї мети спрямований Training Course “Check Your Source”, зазначила старший науковий співробітник, голова Ради молодих вчених Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н., Надія Столярчук, розповідаючи про свою участь навчальному курсі в рамках програми Erasmus+. До речі учасники з України вперше мали змогу потрапити на такі тренінги, у зв’язку з тим, що Україна набула статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.
Тренінг, що мав за мету підвищення кваліфікації молодіжних працівників держав-членів ЄС та країн-кандидатів на вступ до ЄС, відбувся у м. Колін, Чеська Республіка, 7 –25 січня 2023 року.
Стаття науковців Інституту аграрної економіки опублікована на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я
В умовах негативного впливу пандемічних обмежень, які пояснюються поширенням захворювання COVID-19, світова економіка занепадає, що призвело до реальних ризиків і загроз для розвитку українського агросектору. Виявлення цих ризиків і загроз, оцінка впливу поширення пандемії COVID-19 та карантинних заходів, запроваджених у відповідь на аграрний сектор, є важливою проблемою аграрної політики, яка потребує максимальних зусиль для її вирішення, йдеться в англомовній статті науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталії Патики, Ольги Ходаківської, Олексія Могильного та Миколи Пугачова «Аграрний сектор України в умовах поширення COVID-19 та обмежувальних карантинних заходів: методологічні засади емпіричного оцінювання». Публікацію розміщено на веб-порталі Всесвітньої організації охорони здоров’я – у Базі даних досліджень ВООЗ щодо COVID-19.
Війна, високий курс та підвищений попит: як та чому дорожчали продукти у 2022 році – коментар Інни Сало 24 каналу
Інститут аграрної економіки порахував, що найбільшого подорожчання – більше ніж у 2 рази – 2022 року зазнали яйця. М’ясні та ковбасні вироби, сир та риба подорожчали на 30 – 35%. Вітчизняні вино-горілчані вироби зросли в ціні мінімум на 25 – 30%, а імпортні подорожчали майже на 50%.
З початку 2022 року суттєво – більше ніж в удвічі – зросли ціни на цитрусові та банани, які є об’єктивно-необхідним імпортом. На початку грудня 2022 року апельсини коштували 64 – 70 гривень за кілограм, мандарини 50 – 58 гривень за кілограм, лимони – 60,50 гривень за кілограм, банани – 60 гривень за кілограм.
Сторінка 22 з 161
<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>