Архів новин
Реанімація України: план виходу з карантину – коментар Ольги Ходаківської інформаційно-аналітичному порталу Comments.Ua
Ряд країн, які вводили карантинні заходи, поступово починають пом'якшувати їх. Як правило, мова йде про поетапне зняття карантину, зазначає доктор економічних наук, заступник директора Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська.
"Зокрема, до таких дій поки вдаються Китай, Німеччина, навіть Іспанія та Італія, у яких був зафіксований найбільший спалах епідемії коронавірусу на Європейському континенті, – каже Ольга Ходаківська. – В Україні також заговорили про ослаблення карантину і про необхідність покрокового плану виходу з нього. Правда, такого плану ще ніхто не бачив. А в офіційних повідомленнях йдеться лише про окремі кроки, які, ймовірно, будуть застосовані. Як, наприклад, поетапне відновлення роботи транспорту, відкриття музеїв та бібліотек".
У 2019 році експорт агротехніки з України зменшився ще майже на 10,0 % – Олександр Захарчук
Експортні можливості України основних видів техніки для сільського господарства традиційно є значно нижчими, ніж імпорт. Однак у 2019 році обсяги зарубіжних поставок критично – на 9,4 % – зменшилися і склали лише 37,6 млн дол. США, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.
За його словами, у 2019 році найбільшого спаду – майже у 2,5 разу – зазнав експорт сільськогосподарських тракторів. Торік він склав лише 3,3 млн дол. США проти 7,4 млн дол. США у 2018 році.
Тенденції споживання молочних продуктів в Україні. Вплив пандемії - стаття Ольги Козак на веб-сайті Infagro
Уже напередодні пандемії було зрозуміло, що світова молочна промисловість знаходиться на порозі масштабних змін. Чи не найбільшим чинником стала урбанізація. Зростання доходів міського населення відразу позначилося на збільшенні вмісту тваринних жирів у раціоні, причому молочний жир був найбільш доступним, а тому першим замінював рослинний.
Відбулося також збільшення споживання масла та твердих сирів та поступове зменшення споживання так званих «свіжих молочних продуктів» (fresh dairy products), тобто питного молока, ферментованих продуктів, молочних напоїв, а також м’яких сирів (творога). Щоб утримати споживача, виробники цієї продукції значно розширили асортимент. Так, питне молоко можна знайти з різним вмістом жиру, з наповнювачами, підсолоджувачами, вироблене за спеціальною технологією (наприклад, ультрапастеризоване молоко чи молоко А2) та від різних видів тварин. Те саме стосується й іншої продукції. Значно розширився ринок йогуртів.
Ефективність насінництва у контексті розвитку національної економіки — питання стратегічне – стаття Олександра Захарчука в газеті "АгроМаркет"
На кожній гривні, інвестованій у діяльність наукових насінницьких установ, національна економіка заробляє 38. Чому ми програємо імпорту?
У продовольчій безпеці кожної держави з розвиненою економікою насінню відводиться особливе місце. Розвиток галузі, що реалізує генетичний потенціал сформованих сортових рослинних ресурсів, — це запорука подальшого зростання агровиробництва. Крім можливості задовольнити внутрішню потребу в насінні й садивному матеріалі, це ще й нагода наростити його експорт. Відтак ефективність насінництва у контексті розвитку національної економіки — питання стратегічне.
Загальна вартість світового ринку насіння 2018 року становила 39,9 млрд доларів (+1,2% до 2017-го й +7,9 % до 2016-го).
Привітання директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка з Великоднем
Дорогі друзі, шановні колеги!
Вітаю з Великоднем! Нехай яскраве світло цього великого свята осяє сьогодні кожну оселю, подарує надію, радість і щастя людям.
Бажаю йти по життю з доброю мрією, міцним здоров'ям, високими прагненнями, щирою надією, сильною вірою і великою любов’ю.
Виробництво пшениці буде більшим, ніж у 2018 році – ексклюзивний коментар Юрія Лупенка інформаційному агентству "УкрІнформ"
У 2020 році виробництво пшениці прогнозується на рівні 25,6 млн тонн, що менше, ніж у 2019 році, але більше врожаю 2018 року.
Про це заявив директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко у ексклюзивному коментарі Укрінформу щодо перспектив аграрної галузі України.
«Споживачам зарано хвилюватися за виробництво сільськогосподарської продукції. Виробництво пшениці прогнозується на рівні 25,6 млн тонн, що менше 2019 року, але більше показника 2018 року у 24,6 млн тонн» , - сказав Лупенко.
Він зауважив, що виробництво рослинницької продукції у цьому році зменшиться проти 2019 року в на 5,1 %, зокрема зернових – на 10 %. Для України, яка має запас міцності по переважній більшості сільгоспкультур, таке зменшення не буде критичним. Також, очікується деяке зменшення обсягів експорту таких культур, як пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник, ріпак.
Посилення позицій зарубіжних країн на вітчизняному ринку агротехніки загрожує національній економіці – Олександр Захарчук
Українські землі за останні 15-20 років стали своєрідним полігоном, на якому демонструють свої якості кращі сільськогосподарські машини з усієї планети. Зношеність техніки вітчизняних аграрних підприємств становить, за різними підрахунками, від 50 % до 80 %, що робить Україну дуже привабливим ринком для зарубіжних виробників сільгосптехніки, зауважив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.
Великодній кошик-2020 традиційно найдешевшим буде у Тернопільській області, найдорожчим – у Києві – Юрій Лупенко
Цього року повний великодній кошик, що включає традиційні м’ясні продукти, сир, яйця, паску, вершкове масло, м’який та твердий сири, а також додаткові продукти – помідори, огірки, яблука та червоне вино, коштуватиме, в середньому по Україні, 801 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, вже п’ятий рік поспіль найдешевшим великодній кошик буде у Тернопільській області – 683 грн, а найдорожчим – 876 грн – у Києві. Це залежить від цінових коливань на продукти харчування в областях України, пов’язаних з подорожчання молока, вершкового масла, борошна та цукру, збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, а також ситуативним сплеском цін на продукти на хвилі паніки через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19, пояснив експерт.
Великодній кошик у 2020 році коштуватиме 620 грн – Юрій Лупенко
2020 року вартість великоднього кошика – за середніми цінами по Україні станом на березень – складе близько 620 грн. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 88 грн – тобто на 16,5% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 532 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
У 2019 році рівень забезпеченості сільського господарства технікою зменшився – Олександр Захарчук
Характерною ознакою 2019 року стало подальше зменшення рівня забезпеченості сільськогосподарською технікою та механізмами до їх нормативної потреби. Якщо у 2018 році цей показник складав 51,7 %, то торік він зменшився на 12 млрд грн – до 49,5%, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.
За його словами, це є наслідком спаду обсягів придбання вітчизняними аграріями як імпортної, так і української техніки.
Сторінка 47 з 156
<< Початок < Попередня 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Наступна > Кінець >>