Ми у ЗМІ
Прогноз цін на яйця – коментар Світлани Пашко 24 каналу
Для 24 Каналу науковиця Світлана Пашко розповіла, що протягом року відбувається коливання цін на курячі яйця. З вересня по грудень на ринку вже майже немає продукції господарств населення – і тому птахофабрики піднімають оптово-відпускні ціни. Це призводить до збільшення споживчих цін і роздрібних цін в торговельній мережі.
Якщо в липні – серпні ціна на курячі яйця в супермаркетах України становила 45,82 – 48,72 гривні за десяток, то в листопаді – 59,83 – 62,01 гривні за десяток. Тобто за три осінні місяці ціна зросла на 30,6 – 27,3%.
- Станом на 28 грудня 2023 року, за даними Мінфіну, ціна на яйця "Квочка" досягла рівня 61,99 гривні за десяток,
- на яйця "Ясенсвіт" – 65,90 гривні за десяток. Тобто лише за 1 місяць відбулося зростання ціни на 3,6 – 6,2%.
Вартість круп та хлібобулочних виробів – коментар Світлани Черемісіної 24 каналу
Як повідомила 24 Каналу експертка Світлана Черемісіна ціни на крупи у січні 2024 року знижуватимуться. Протягом листопада – грудня 2023 року цінова ситуація з крупами продовжує свою позитивну динаміку здешевлення.
- Ціна на гречку порівняно з жовтнем знизилась ще майже на 10% – до 32,98 гривні за кілограм,
- Пшоно подешевшало на 5,6% – до 28,06 гривні,
- Крупи манні та ячні впали в ціні на 1,4% та 4% відповідно і коштують нині 21,53 гривні та 16,31 гривні,
- Рис подешевшав на 0,9% – до 51,60 гривні,
- При цьому крупи пшеничні зазнали незначного здорожчання – на 1,3% і коштують зараз 17,02 гривні.
Що буде з м'ясом – коментар Наталії Копитець 24 каналу
Зі слів експертки Наталії Копитець, якими вона поділилася з 24 Каналом, станом на 28 грудня 2023 року порівняно з відповідним періодом минулого року ціни у продуктових супермаркетах на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – зросли на 5,7 – 37,0%. У 2023 році, як і торік найбільше з-поміж основних видів м’яса здорожчали сало домашнє та свинина. Тобто другий рік поспіль спостерігається тренд до постійного та найбільшого зростання ціни на продукцію свинарства.
Як додає пані Наталія, це обумовлено воєнними діями Росії на території України та її наслідками, які негативно вплинули на галузь свинарства. Здорожчання свинини відбувається внаслідок зменшення її пропозиції – зменшилося внутрішнє виробництво та обсяги імпорту, а також у період свят, де страви зі свинини є традиційними.
Сало подорожчало на 30%: як змінилися ціни на мʼясо в Україні за рік – коментар Наталії Копитець ФОКУСУ
"Ціни на основні види м’яса у продуктових супермаркетах з початку року демонстрували зростання на 5,7–31,8%, залежно від виду мʼяса. Найменше за рік здорожчала яловичина — гуляш та ребра. Вони додали в ціні 7,4–9,3% і коштували 254,82 грн/кг і 157,95 грн/кг відповідно. Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів. Курятина стала дорожчою на 5,7–15,2%. З-поміж м’яса птиці тушка куряча та курячі гомілки додали в ціні за рік 5,7–8,3% і коштували відповідно 85,90 грн/кг і 77,45 грн/кг. Роздрібні ціни на курячі стегна та куряче філе зросли на 13,5–15,2% — до 105,95 грн/кг і 153,96 грн/кг. Зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса", — зауважила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.
За її словами, роздрібні ціни на свинину збільшилися за рік на 4,7–27,9%. Причому свиняча грудинка додала в ціні найменше – лише 4,7%, і подорожчала до 177,02 грн/кг. Найбільше — на 27,9% — зріс в ціні ошийок. Нині за 1 кг цього мʼяса слід заплатити 246,23 грн. У продуктових супермаркетах ціни на сало домашнє за рік зросли на 31,8% — до 249,00 грн/кг, водночас сало солоне подешевшало на 7,5% — до 242,80 грн/кг. Одна з причин подорожчання свинини — зменшення пропозиції через скорочення поголівʼя худоби.
За прогнозними оцінками науковців ІАЕ, підвищений попит на м’ясо напередодні та в період різдвяних та новорічних свят ще підштовхне роздрібні ціни до зростання до 3%.
Джерело: ФОКУС
Стаття Леоніда Тулуша про молочну галузь за воєнного стану на сторінках видання The Ukrainian Farmer
Зростання ціни на молоко-сировину та попиту на неї молокозаводів, а також сприятлива цінова кон’юнктура на зовнішніх ринках дали поштовх розвитку молочного скотарства в Україні. Сприяє зростанню молочного виробництва й криза рослинницької галузі – через проблеми зі збутом зерна його вигідніше використати на корм худобі, отримавши таким чином продукцію з доданою вартістю. Тож експерти вже називають 2023-й рекордсменом за останні двадцять років щодо обсягів виробництва молока сільгосппідприємствами. Утім, резерви підвищення молочного скотарства далеко не вичерпано – насамперед запровадженням сучасних технологій утримання та селекційної роботи. Обговорення цих питань стало темою 10 номера щомісячника "The Ukrainian Farmer".
Свою думку з цього приводу висловив Леонід Тулуш, завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки», у статті «Молочна галузь за воєнного стану».
Джерело: The Ukrainian Farmer
Без м'яса, але з гречкою. Чому в Україні зростають ціни та чи є шанс на зниження вартості продуктів – коментарі Інни Сало, Світлани Черемісіної та Наталії Копитець ФОКУСУ
За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", протягом вересня цінники на крупи не могли не тішити українців. Так, вартість гречки, порівняно з серпнем, знизилася на 18,1% – до 36,34 грн/кг, крупи манні подешевшали на 1,4% – до 21,39 грн/кг, рис втратив ціні 2,1% і коштує 54,49 грн/кг, а середні ціни на пшоно загалом не змінились. Трішки подешевшав кілограм борошна — від 15,89 до 15,81 грн, а також знизились середні ціни на макаронні вироби — з 30,89 до 30,40 грн/кг. А от хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,8% – до 42,67 грн/кг.
З-поміж плодових у вересні найбільше подешевшали яблука. В Інституті з посиланням на офіційні дані Мінфіну повідомили, що ціна цього фрукту знизилася на 27,8% до 18,34 грн/кг, виноград подешевшав на 11,8% до 74,65 грн/кг. Водночас банани подорожчали на 12,5% – до 44,92 грн/кг. Ціни на окремі види овочів борщового набору за перший місяць осені знизилися. Капуста білокачанна втратила в ціні 16% і на кінець вересня коштувала 7,80 грн/кг, картопля подешевшала на 19,7% до 9,32 грн/кг. Буряк та цибуля ріпчаста додали в ціні 0,7% – до 8,75 грн/кг та 10,1 % – до 13,32 грн/кг відповідно.
Гречка – дешевше, батон – дороже: що відбувалося з цінами на крупи та хліб – коментар Світлани Черемісіної ФОКУСУ
Цінники на крупи зберігають стабільність, зазначають в Інституті аграрної економіки. Так, з початку року гречка подешевшала на 33,5%, зокрема, в серпні – на 5%, – до 45,83 грн/кг, рис з січня втратив в ціні 11,6% і коштує 53,02 грн/кг. Подорожчало за рік лише пшоно – з 26,08 грн/кг до 30,35 грн/кг (+16,4 %).
Борошно пшеничне, яке протягом року стабільно дешевшало – з 16,85 грн/кг до 16,29 грн/кг, у серпні додало в ціні 5 копійок, кілограм у середньому коштував 16,34 грн, констатує головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Світлана Черемісіна. Разом з тим, усі види продукції хлібопекарської галузі продовжують дорожчати. Так, за останній місяць літа батон додав в ціні 1,2% – до 22,65 грн за 500 гр, хліб житній подорожчав на 0,8% до 36,32 грн/кг, ціна хліба пшеничного з борошна першого ґатунку зросла на 0,7% – до 35,11 грн/кг, а з борошна вищого ґатунку на 0,3 % – до 42,07 грн/кг.
Шо було з цінами на м’ясо у серпні – коментар Наталії Копитець ФОКУСУ
У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, на кінець серпня констатують зниження цін на овочі борщового набору. Найбільше за місяць подешевшали цибуля ріпчаста – до 12,10 грн/кг (-69,7%) та морква – до 10,53 грн/кг (-62,2%). Також втратили в ціні капуста білокачанна – до 9,29 грн/кг (-46,9 %), буряк – до 8,69 грн/кг (-56,0 %), картопля – до 11,60 грн/кг (-26,1 %).
У серпні у торговельній мережі зберігалося коливання цін на основні види м’яса, розповіли в ННЦ. Так, вартість курячих гомілок та стегон зменшилася на 5,8-9,7%, вони коштували 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг відповідно. Ціни на яловичину – ребра та гуляш – зросли на 0,6-0,9%, порівняно з початком літа і становили відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг.
Дешевий "борщ": що було з цінами на овочі у серпні – коментар Інни Сало ФОКУСУ
У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, на кінець серпня констатують зниження цін на овочі борщового набору. Найбільше за місяць подешевшали цибуля ріпчаста – до 12,10 грн/кг (-69,7%) та морква – до 10,53 грн/кг (-62,2%). Також втратили в ціні капуста білокачанна – до 9,29 грн/кг (-46,9 %), буряк – до 8,69 грн/кг (-56,0 %), картопля – до 11,60 грн/кг (-26,1 %).
За словами завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Інни Сало, у вересні очікується подешевшання овочів борщового набору на 5 – 20%. Так, вартість капусти білокачанної та буряка знизиться до 8 грн/кг, цибулі ріпчастої – до 9 грн/кг, моркви й картоплы – до 10 грн/кг.
Джерело: ФОКУС
Сюрпризи серпня. Чому ціни на продукти падають та як вони зміняться восени – коментарі Інни Сало, Світлани Черемісіної та Наталії Копитець ФОКУСУ
У національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, констатують, що середні ціни на плодовоягідні в кінці липня, порівняно з кінцем червня, збільшилися. Так, яблука подорожчали на 20,2% – до 38,93 грн/кг, апельсини додали в ціні близько третини (+30,4%) – до 73,15 грн/кг. Дещо зросла ціна на банани – до 43,64 грн/кг (+2,8%). На кінець липня 2023 року ціна на чорну смородину у пік масового урожаю становила 70-80 грн/кг, а за кілограм малини просили 80-90 грн.
Овочі борщового набору у липні дешевшали. Так, на кінець другого місяця літа капуста білокачанна втратила в ціні 68% і коштувала 17,50 грн/кг. На 60,8% знизилися ціни на моркву. Цей овоч у липні коштував в середньому 27,89 грн/кг. Цибуля ріпчаста подешевшала на 33,4% до 39,90 грн/кг, картопля — на 21,1% до 15,70 грн/кг. А буряк додав у ціні 39,6% – до 19,76 грн/кг.
Сторінка 8 з 48
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>